Na súkromnom gymnáziu v Snine sa začalo opätovne vyučovať

14.09.2013 Snina

Snina 13. septembra (TASR) - V priestoroch súkromného bilingválneho gymnázia v Snine, ktorému hrozilo pred niekoľkými dňami zrušenie, sa začalo opätovne vyučovať. Do spomínanej školy dnes nastúpila približne desiatka jej študentov.
Informáciu o začatí vyučovania potvrdila pre TASR členka Rady školy Iveta Šantová ako aj Mária Mandzáková - riaditeľka Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie (CPPPaP) v Snine, ktoré prenajíma spomínanému gymnáziu priestory na Budovateľskej ulici.
"Môžem potvrdiť, že sa dnes na gymnáziu opätovne začalo vyučovať. Do školy nastúpilo asi desať študentov," povedala Mandzáková s tým, že o návrat na súkromné gymnázia, ktoré začalo aj napriek nepriaznivým prognózam v Snine opätovne vyučovať, má záujem i niekoľko ďalších študentov.
Súkromné bilingválne gymnázium, ktoré sa špecializuje na ruský jazyk, zápasilo v poslednom období s finančnými problémami. Keďže malo dlhodobo podlžnosti na nájomnom CPPPaP mu zaslalo výpoveď k prenajatým priestorom, ktorá vyprší v decembri tohto roka. Zriaďovateľ školy na sklonku augusta priestory na Budovateľskej ulici vysťahoval. Svoj postoj však v uplynulých dňoch zmenil a začal si plniť svoje zmluvné záväzky. "Časť dlhu už vysporiadal a druhú časť chce vysporiadať neskôr. V tomto školskom roku má záujem o menšie priestory ako v minulých rokoch," vysvetlila Mandzáková.
Nespokojní rodičia podali v súvislosti s náhlym vysťahovaním priestorov sninského gymnázia v uplynulých dňoch trestné oznámenie. "Svojvoľné opustenie sídla školy je podľa nášho názoru trestné," konštatovala 3. septembra tohto roka Šantová. Takmer dvadsiatka študentov gymnázia sa začiatkom školského roka ocitla v patovej situácii. Nevedeli totiž či sa brány školy po ich uzavretí ešte niekedy opätovne otvoria alebo si budú musieť dokončiť štúdium na inej škole, keďže s nimi vtedy zriaďovateľ nekomunikoval.
Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR sa o problémoch sninského gymnázia dozvedelo začiatkom septembra od rodičov žiakov a učiteľov. "Rezort školstva veľmi citlivo vníma, že gymnázium neotvorilo svoje brány v prvý deň školského roka, rovnako aj to, že vedenie tejto súkromnej školy traumatizovalo nielen učiteľov ale aj rodičov a študentov. Rezort preto požiadal o súčinnosť ďalšie orgány aby celú túto záležitosť preskúmali a zároveň budeme žiadať vysvetlenie od zriaďovateľa," povedal pre TASR hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.
Zriaďovateľ súkromného gymnázia Štefan Sekerák je dnes údajne pracovne zaneprázdnený. TASR sa preto jeho stanovisko získať nepodarilo.
 

Vyberte región

mark